неделя, 30 май 2010 г.

„JEREMIE” – нови 200 млн.евро за малкия и среден бизнес



Напоследък все по-често се говори за старт на инициативата „Jeremie”, като възможност да се подобри достъпът на малки и средни предприятия до финансови ресурси. Целта на програмата е да подкрепи дяловото финансиране в България, да се подобри микрокредитирането, да се подпомогнат фирмите чрез дългови гаранции.

„Jeremie” (Обединени европейски източници за финансиране на микро до средни предприятия) е инструмент под егидата на Европейския инвестиционен фонд, който най-накрая се очаква да стартира в България през 2010г. Инициативата се осъществява по приоритетна ос 3 от Оперативната програма „Конкурентоспособност“ – „Финансови ресурси за развитие на предприятията“.

Според информация на Министерството на икономиката вече са приключили преговорите с Европейската комисия за правилата, по които ще се осъществи инициативата. Очаква се регистрирането на холдингов фонд с капитал от 199 млн. евро, който ще управлява средствата по „Jeremie”. Предстои да бъдат избрани и регистрирани фондовете за рисков капитал, които ще осъществяват инициативата на практика, т.е. ще подпомагат бизнеса чрез предоставяне на финансов ресурс.

От Министерството на инокомиката планират учредяване на три фонда за дялови инвестиции в България под управлението холдинговия фонд:

* За малки стартиращи фирми, за които и без друго е затруднен достъпа до банкови кредити – с общ капитал 30 млн. евро
* За малки фирми в процес на развитие – 60 млн.евро
* Смесен инструмент между дялови инвестиции и заеми. – 60 млн.евро

Освен за дялови инвестиции в инициативата „Jeremie” са отделени 74 млн.евро за кредитни гаранции и 44 млн.евро за капиталови инструменти, парите по които трябва да бъдат усвоени до 2015г, в противен случай ще бъдат изгубени.

Към момента се съобщава за ограничения в инвестициите само на фонда за най-малките фирми. Фондът за малки стартиращи фирми ще има правото да инвестира не повече от 1.5 млн.евро в една фирма в рамките на една година. За останалите за сега не са предвидени ограничения в сумите.

По информация на Министерство на икономиката се очаква до края на лятото да бъдат избрани фондовете, които ще оперират по програмата. Те ще бъдат подбрани директно от Европейският инвестиционен фонд. Най-оптимистичният срок в който българските фирми ще могат да кандидатстват за финансиране е към края на годината.

Научете повече от ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар