събота, 10 юли 2010 г.

Женският баскетбол е феноменът на Русе


Русе е уникален град, но уви, нямам предвид красивата архитуктра, географското разположение или историята, а простичкият факт, че едва през 2008 година градът ни се сдобива с първия медал от колективен спорт! Представяте ли си!? Градове с население много под 100 хил. души имат своите спортни успехи през годините, завоюват медали и се радват на силно отборно представяне по родните турнири. А в Русе, едва преди 2 години идва първият медал в отборен спорт. Уникално жалко, нали!?
Най-сетне и ние сме „в клуба” на градовете, медалисти в отборните спортове, благодарение на женския ни баскетболен отбор „Дунав”!  Само за няколко години момичетата завоюват 10 медала за града ни – 4 златни, 4 сребърни и 2 бронзови. В последните два сезона “Дунав Еконт Експрес” е и единственият български женски отбор, който участва в престижния турнир на ФИБА “Еврокупа жени”. Отборът е носител и на купата на България за 2010 година, а сега е застрашен от заличаване.
Не липсата на играчи, треньори, мениджмънт или спортна база поставят клуба под угроза, а тривиалната липса на пари. Цели 6 години куриерската фирма „Еконт Експрес” се грижи за израстването и развитието на женския баскетбол в Русе. „Еконт” се оттеглят като спонсор на отбора в началото на тази година, просто защото вече е непосилно само една фирма да издържа отбор, който има все по-високи амбиции и по-голям потенциал. Сега, в настоящите условия на финансова криза, нито една русенска фирма няма желание да замести „Еконт” и да осигури бъдещите победи на женския ни баскетболен отбор.
Николай Падалски, Президент на клуба, трескаво обмисля спасителни планове за „Дунав”, защото в продължение на 6 години е успял да изгради елитен отбор, а сега вижда как само за няколко месеца този русенски феномен може просто да спре да съществува. Горчивата истина е, че ако до месец не бъдат осигурени поне 50 хил. лв., както и месечна издръжка на клуба около 10-15 хил. лв., г-н Падалски ще е принуден да спре вицешампионките от участие в баскетболното първенство и да запази само спортно-техническата школа. А Русе има огромен потенциал не само да продължи да се радва на успехите на момичетата от „Дунав”, но и да се превърне в баскетболната столица на България, каквато е Велико Търново за родния хандбал.
Именно затова на 23 юли в Русе е насрочено учредително събрание на "Русенски феномен" АД. Идеята е чрез набиране на акционери и развиване на стопанска дейност дружеството да осигури финансиране на женския баскетбол в Русе. Акционерите ще могат да определят политиката за развитие на спорта, както и да участват с идеи и решения относно управлението на капитала. Цената на една акция ще бъде 5 лв. Необходимият начален капитал за регистрацията на „Русенски феномен” АД е 50 000 лв. До момента са набрани едва 12 000 лв. и то предимно от физически лица. Нито една русенска фирма не е откликнала на поканата за спонсорство и не е изявила желание да стане акционер. Ние, русенци, се гордеем с аристократичните си сгради, с прозвището на града ни „малката Виена”, с видния ни съгражданин Елиас Канети, а не подаваме ръка на женският баскетбол, който години наред постигаше мечтани от много други отбори успехи. Нека ги припомним:
  • Шампион за жени за 2008 г.
  • Вицешампион за 2009 г., 2010 г.
  • Купа на България - 2010, финалист за купата – 2008 г., 2009 г.
  • Шампион за девойки за 2006 г., 2007 г.
  • Единствен български участник в престижния турнирт на ФИБА “Еврокупа жени”през 2008 г., 2009 г., 2010 г.
Затова женският баскетбол отправя покана към всички фирми и физически лица да се запишат за участие в учредителното събрание и да станат акционери в дружеството. Това начинание е прецедент за града. Нека докажем на България, че Русе е феномен!

Молим, всеки заинтересован от оцеляването на женския баскетбол в Русе, да пише на e-mail: rusenskifenomen@abv.bg. Добре дошли са предложения, идеи, спонсорства, запитвания! Нека заедно направим нещо, с което да се гордеем! Време е, ние русенци, да се превърнем в отборни играчи, защото само в екип оцеляването е по-лесно и стигането до върха по-постижимо!

1 коментар:

sas каза...

Благодарим на медиите, които дадоха гласност!

Публикуване на коментар