четвъртък, 12 юли 2012 г.

Как да дадете интервю



…………………… (за печатна медия)

-    Предварително разберете каква ще е темата – ако не сте компетентен или нямате какво да кажете, отклонете поканата. По-добре без интервю, от колкото скучно или провалено интервю.
-    Подгответе своите тези, като ги обосновете с факти, данни и документи – правете паралели, образни сравнения, речта ви трябва да е жива и пленителна, аудиторията не бива да скучае когато след това чете.
-     Няма неудобни въпроси – не се карайте на журналиста, ако не ви харесва въпросът му – той си върши работата, а вие просто не сте се подготвили добре за интервюто.
-     Не увъртайте. Ако не можете да отговорите на конкретен въпрос, просто поискайте повече време, за да проучите нещата.
-     Не настоявайте журналистът да ви даде предварително да видите материала – това не е негово задължение, и ако ви откаже, приемете го.
-    Ако в публикуваното интервю думите ви са изкривени без вие да сте виновни за това, винаги имате право на отговор. Свържете се с журналиста / главния редактор и изискайте опровержение.
-    Ако интервюто ви е харесало, обадете се на журналиста, за да му благодарите и да го уверите, че винаги може да разчита на вас.


още по темата тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар